Новини


Проф. Петров говори за непостигнатите висини в родното здравеопазване

Практиката да се лекуват чужденци в България се обърна наопаки от 15-20 години, а именно в момента много българи бързат и намират подходящо лечение в чужбина. Това по-бавно наваксване на разликата в медицината е една от причините.

Прочети повече »

Излагането на радон може да повиши риска от инсулт

Ново изследване показва, че излагането дори на умерени нива на радон – невидим газ без мирис, който е втората водеща причина за рак на белия дроб, е свързано с повишен риск от инсулт. Изследването е публикувано в онлайн изданието на Neurology.

Прочети повече »

Научен симпозиум „Индивидуализиран подход при предсърдно мъждене“

От името на Организационния комитет и лично от свое име имам удоволствието да Ви поканя на Научен симпозиум „Индивидуализиран подход при предсърдно мъждене през 2024г.“, който ще се проведе в периода 23-24 февруари 2024 г. в DoubleTree by Hilton, гр. Пловдив.

Прочети повече »

Инфарктът и инсултът – водеща причина за смъртност в България

Водещата причина за смърт в България са сърдечно-съдовите заболявания, като относителният им дял е 59.8%. Най-честата причина за смърт са мозъчносъдови болести (инсулт) и исхемична болест на сърцето (инфаркт)

Прочети повече »

Иновативно изследване открива тежка сърдечна болест

Нова система дава шанс за диагностициране на микроваскуларна болест на сърцето. Пионери в иновативната процедура са екипа на доц. Валери Гелев, началник на Клиника по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Прочети повече »

Поставиха четири байпаса по минимално инвазивен път с достъп между ребрата

Първата в България минимално инвазивна байпас-операция на сърце, в хода на която са поставени четири байпаса, бе извършена успешно в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, съобщават от лечебното заведение.

Прочети повече »

С 30% да се намали преждевременната смърт от сърдечно-съдови заболявания до 2030 г.

С 30% да се намали преждевременната смърт от сърдечно-съдови заболявания до 2030 г. цели Националният план за сърдечно-съдово здраве. Той беше представен от ръководството на Дружеството на кардиолозите в България на VI конгрес на Българския лекарски съюз.

Прочети повече »

6-има български кардиолози взеха успешно Европейския изпит по кардиология

Шестима български кардиолози преминаха успешно Европейския изпит по кардиология, който се проведе през юни, съобщиха от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Той се провежда от Европейското дружество по кардиология (ESC), а България е пълноправен участник в инициативата от 2021 г.

Прочети повече »

Проф. Иво Петров: Гласовите команди на дефибрилатора водят този, който е решил да помогне

Световният ден на рестартирането на сърцето се отбелязва всяка година на 16 октомври. Основната му цел е повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и популяризиране на уменията за сърдечен масаж и изкуствено дишане, както и автоматична външна дефибрилация

Прочети повече »