Новини


Необходима е 100% реимбурсация на модерни сърдечно-съдовите терапии

Необходима е 100% реимбурсация от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на редица животоспасяващи терапии за сърдечносъдови заболявания. Основно инфарктите и инсултите, продължават да бъдат водеща причина за смърт в Европа. Те засягат живота на повече от 60 млн. европейци.

Отнася се до превенция на внезапна сърдечна смърт, ендоваскуларно лечение на аортна аневризма, дисекация и руптура, както и катетърна аблация на предсърдно мъждене.

Прочети повече »

Експерти призовават за създаване на Национален план за сърдечно-съдово здраве

Експерти в сферата на здравеопазването се обединиха в около идеята да се създаде Национална стратегия за справяне със сърдечно-съдовите заболявания, част от Плана на Европейския алианс за сърдечно-съдово здраве, която да подобри превенцията, диагностиката и лечението в за тази сфера. Това се случи по време на конференция на тема „Обединениe за устойчив сърдечно-съдов план“. Събитието бе организирано от Дружество на кардиолозите в България и Национален Алианс за сърдечно-съдово здраве. На срещата присъстваха представители на съсловните и браншови организации, институциите, бизнесът и медиите. Специален гост беше проф. д-р Стефан Ахенбах, председател на Европейското кардиологично дружество.

Прочети повече »

Проф. Иво Петров с приз за цялостен принос в интервенционалното лечение на клапни заболявания

Проф. д-р Иво Петров получи награда за цялостен принос в интервенционалното лечение на клапни заболявания в България в рамките на седмото издание на международния научен форум Софийски дни на ехокардиографията, който се провежда в столицата от 8 до 10 април

Прочети повече »

Д-р Красимир Джинсов: Хипертонията води до сърдечна недостатъчност

– Сърдечната недостатъчност се приема за крайна фаза на много сърдечни заболявания. Тя не е отделно заболяване, а синдром, който включва симптоми на отслабена функция на сърцето, като  лесна уморяемост, задух, отоци по краката.

Прочети повече »

Рискът от Паркинсон се понижава след инфаркт?!

Хората, които са прекарали инфаркт, са изложени на повишен риск от исхемичен инсулт или съдова деменция. Въпреки това, при тях има по-малка вероятност от разивитие болестта на Паркинсон, както показват изследвания, публикувани в Journal of the American Heart Association.

Прочети повече »

В 7 града в страната измерват сърдечносъдовия риск на всеки желаещ

През целия месец април т.г. в седем града на страната – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Хасково и Благоевград, желаещите да определят своя сърдечносъдов риск могат да го направят в 50 аптеки. Обучени специалисти ще определят риска чрез специален тест, който ще показва доколко хората са  застрашени от сърдечносъдов инцидент.

Прочети повече »