Започват клинични проучвания за ефекта на нов клас медикаменти при болно сърце

Мащабно клинично проучване има за цел да изясни потенциала на нов клас лекарства -рецепторни агонисти на ангиотензин II тип 2 – (ATRAGs), предаде pharmatimes.com. фокусът на изследването е насочен към възможностите за повлияване на ендотелната дис-функция.

Проучването се осъществява от шведската компания Vicore Pharma, която вече обяви, че първият включен пациент е получил от нейния кандидат – медикамент С21, на който се възлагат големи надежди за пробив в терапията на много сърдечносъдови заболявания, при които ендотелната дисфункция е фактор от първостепенна важност.

Проучването е рандомизирано, плацебо-контролирано и кръстосано, и трябва да оцени въздействието на ATRAGs при пациенти със захарен диабет тип 2 – състояние, при което ендотелната дисфункция има ключово значение за развитието на органно увреждане.

Проучването ще бъде проведено с първия ATRAG – С21 на шведската компания, като в него ще бъде използвана одобрената от FDA технология EndoPAT. Тя е неинвазивна и е предназначена за диагностика на ендотелна дисфункция.

Първите резултати от изследването се очакват по-късно през тази година. Ако се получат убедителни доказателства в полза на новия клас лекарства, то ще се затвърди мнението, че ATRAGs могат да бъдат полезни при различни сериозни и често срещани сърдечносъдови заболявания, ще се получи и повече яснота относно диапазона на ефективност на прилаганите дозови режими. Също така очакванията са резултатите да потвърдят предимствата на техниката EndoPAT за прецизно определяне на вътресъдовия процес.

Проф. Ян Нилсон, кардиолог в Университета в Лунд и главен изследовател в проучването, коментира работата на екипа си така:

„Пациентите със захарен диабет имат повишен риск от сърдечносъдови инциденти и ендотелната дисфункция е важен фактор за това развитие. Лечението на ендотелната дисфункция може да бъде голям пробив в сърдечносъдовите заболявания“.

Според Елин Розентал, вицепрезидент по клиничните проучвания във Vicore Pharma, измерването на ендотелна дисфункция с технологията EndoPAT при клинични изпитвания на лекарства е обективен и икономически изгоден метод за ранно документиране на доказателства за ефекта от прилагането им при белодробни, бъбречни и съдови заболявания.

Според клиницисти, ако се потвърди значим клиничен ефект от тези лекарства, ще се открият нови възможности за лечение и на белодробната хипертония и прееклампсията, които представляват сериозен терапевтичен проблем.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *