Влошаването на обонянието може да е предвестник на сърдечни проблеми

Загубата на обоняние, която е често срещан сензорен дефицит с напредване на възрастта, може да помогне да се предскаже или дори да допринесе за развитието на сърдечна недостатъчност, показва ново изследване.
Проучването, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация, добавя нови доказателства към нарастващия брой изследвания, които се фокусират върху връзката „обоняние – сърдечно здраве“.
„Знаем, че това е маркер за невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон и деменция“, казва д-р Хонглей Чен, водещ автор на изследването и професор в катедрата по епидемиология и биостатистика в Мичиганския държавен колеж по хуманна медицина в Източен Лансинг.
„Научаваме, че обонянието може да означава много за здравето на възрастните хора и това ни накара да проучим как може да бъде свързано с други заболявания извън невродегенерацията“
Тъй като с напредване на времето хората остаряват, не е необичайно да изпитат известна загуба на обонянието си. Изследванията показват, че един на всеки четирима души изпитва увреждане на обонянието си до началото на 50-те си години. След 80-годишна възраст това се случва при повече от половината хора.
Загубата на способността да усещаме миризми може да доведе до по-лошо качество на живот, включително загуба на удоволствие от храната и повишени опасности за здравето поради проблеми като намалена способност за откриване на развалена храна или миризма на изтичане на газ.
Предишни проучвания предполагат, че лошото обоняние може да бъде ранен маркер за загуба на когнитивна функция, намирайки връзка между обонятелната дисфункция и по-ниското общо когнитивно представяне, паметта и езика.
Доказано е, че загубата на обоняние предсказва болестта на Паркинсон и се счита за ранен симптом на болестта на Алцхаймер. Установено е също, че обонятелната дисфункция е силен предиктор за смърт в рамките на следващите 10 години при по-възрастни хора и може да бъде потенциален признак на забавена клетъчна регенерация, години на токсично излагане на околната среда или и двете.
В настоящото проучване експертите анализират данните на 2 537 души в Националния институт по стареене, изследват взаимовръзките между състоянията, свързани със стареенето, социалните и поведенческите фактори и функционалните промени при възрастните хора.
Изследователите търсят връзка между лошото обоняние и инфаркт, инсулт, стенокардия, смърт, причинена от коронарна болест на сърцето или сърдечна недостатъчност, която се случва, когато сърцето не изпомпва кръв толкова добре, колкото би трябвало.
Обонянието е тествано, като участниците подушват и идентифицират 12 елемента от списък с четири възможни отговора. За всеки верен отговор е дадена по една точка за резултат от 0 до 12. Лошото обоняние се определя като резултат от 8 точки или по-малко.
В предишни анализи на същата тази група участници, изследователите открили силни асоциации между лошото обоняние и болестта на Паркинсон, деменция, смъртност и хоспитализация за пневмония.
В новия анализ участниците с лошо обоняние са имали приблизително 30% по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност, отколкото участниците с добро обоняние. Няма връзка между обонятелната загуба и сърдечните заболявания или инсулта.
Учените казват, че остава неясно дали лошото обоняние може да допринася за развитието на сърдечна недостатъчност или просто да го прогнозира.
Референции
https://neurosciencenews.com/olfaction-heart-failure-26283/
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.123.033320

Източник: Puls.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *