Стволови клетки възстановяват работата на болното сърце без каквито и да било странични ефекти

Първите експерименти показват, че лечението предизвиква растеж на нова сърдечна тъкан и подобрява сърдечната функция. Новият подход се оказа безопасен и не предизвика странични ефекти, които могат да възникнат при клетъчната терапия. Авторите са уверени, че тяхната технология ще окаже значително въздействие върху регенеративната кардиология.

Учени от университета Дюк разработиха клетъчна терапия за лечение на сърдечна недостатъчност. Те са използвали стволови клетки, които са били трансплантирани в сърдечната тъкан с помощта на нова техника, която е позволила регенеративният процес да започне без каквито и да било странични ефекти.

Авторите са използвали уникален протокол за лечение. Първо, плурипотентните стволови клетки са култивирани в лаборатория с ламининови протеини, за да се образуват прогениторни клетки на сърдечния мускул, преди да бъдат инжектирани в областта на сърцето. Основната отличителна черта е трансплантацията на все още туптящи стволови клетки в увреденото сърце. Това е предотвратило развитието на тежки и фатални странични ефекти, които могат да възникнат – камерна аритмия, тумори и други проблеми.

Лечението е тествано върху прасета. Само след четири седмици учените отчитат значително подобрение на сърдечната функция и растежа на нов сърдечен мускул. При това клетките се вкореняват много бързо.

„Новият протокол за лечение ще окаже значително въздействие върху областта на регенеративната кардиология“, заяви Карл Трюгвасон, съавтор на статията.

Според него той ще осигури на пациентите със сърдечна недостатъчност много ефективно лечение и по-добри шансове за възстановяване в бъдеще.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *