Създадоха мозъчен имплант, който помага на пациент да общува на два езика след инсулт

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско са разработили мозъчен имплант, който използва изкуствен интелект, за да помогне на преживял инсулт пациент да общува на два езика. Екипът от Центъра за невронно инженерство и протези към университета е работил няколко години, за да проектира декодираща система, която може да трансформира мозъчната дейност в изречения на два езика и да ги покаже на екран, информира NBC news.

Резултатите от труда им са публикувани на 20 май в списание Nature Biomedical Engineering. Пацентът, на когото е поставен имплантът, е бил парализиран от 20-годишна възраст след прекаран инсулт. Силно засегната е била и речта му с невъзможност да артикулира ясни думи. Мъжът е испанец, но е научил английски едва след инцидента.

Под ръководството на д-р Едуард Чанг, неврохирург и директор на Центъра за невронно инженерство и протези, през 2019 година му е поставен имплант, чрез който учените са започнали да проследяват мозъчната активност. Чрез използване на AI и изкуствена невронна мрежа, учените са успели да “обучат” импланта, така че той да декодира думи въз основа на мозъчната активност, произведена, когато пациентът се опита да ги артикулира. До 2021 г. технологията е помогнала за възстановяването на способността на мъжа да общува, но само на английски език. Въз основа на опита си дотогава екипът надгражда технологията с цел тя да разчита думи и на родния за пациента испански език, без да е необходимо да обучават отделни системи за декодиране, специфични за отделните езици.

Според техните открития мъжът е успял да използва двуезичната декодираща система, захранваща неговия мозъчен имплант, за да „участва в разговор, превключвайки между двата езика въз основа на предпочитанията си“. Проучването показва „осъществимостта на двуезична говорна невропротеза“ или двуезичен мозъчен имплант и дава поглед върху това как този тип технология има „потенциала да възстанови по-естествената комуникация“ между двуезичните лица, които са с парализа, водеща до невъзможност за говерене”, се посочва в научната статия.

Източник: МедикълНюз

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *