Проф. Кирил Карамфилов: Над 60% от българите умират от сърдечни заболявания

„Използвай сърцето си“ е глобална кампания, която събира хора от цял ​​свят, обединявайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се ангажират с инициативи за подобряване на здравето на всички членове на обществото. През тази година кампанията насочва вниманието си към грижата за сърцето, разбирането на рисковите фактори, контрола на сърдечно-съдовите заболявания.

Проф. д-р Кирил Карамфилов, специалист по сърдечно-съдови заболявания, споделя важна информация за кампанията и сърдечното здраве. Той изтъква факта, че значителна част от хората не са наясно с нормите за сърдечното си здраве и че над 60% от българите загиват поради сърдечни заболявания. Този ден е избран, за да се съсредоточи вниманието върху проблема и да помогне на хората да разберат какви са факторите, които могат да доведат до неговото решение.

Проф. Карамфилов отбелязва, че основната причина за загубата на сърдечно-съдово здраве е липсата на профилактика. В предаването той подчертава още важността на превенцията и посочва, че други развити страни вече виждат значителни резултати от тази практика.

Когато става въпрос за лечение на сърдечно-съдови заболявания, професорът отбелязва, че съществуват добре установени правила и протоколи, към които се придържат специалистите. Подходът към лечение зависи от индивидуалните нужди на пациента и от степента на заболяване.

В интервюто той споменава и ритъмните нарушения на сърцето, като посочва, че те стават по-чести с възрастта. По думите му този тип нарушения често се пренебрегват, тъй като обикновено не предизвикват сериозни проблеми.

Основният проблем, по мнението на проф. Карамфилов, е свързан с диагностика и ранното откриване на сърдечно-съдови заболявания. Затова той насърчава хората да се откажат от нездравословни навици като тютюнопушенето, да започнат да се движат повече и да следят стойностите на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар.

Кампанията „Използвай сърцето си“ насърчава всички да вземат отговорността за собственото си сърдечно здраве и да допринесат за превенцията и подобряването на сърдечната здравина на общностите, в които живеят.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *