Проф. Иво Петров: Гласовите команди на дефибрилатора водят този, който е решил да помогне

Световният ден на рестартирането на сърцето се отбелязва всяка година на 16 октомври. Основната му цел е повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и популяризиране на уменията за сърдечен масаж и изкуствено дишане, както и автоматична външна дефибрилация. Инициативата стартира през 2015 г. от Европейския съвет по ресусцитация с подкрепата на Европейския парламент, а през 2018 г. започва да се отбелязва в цял свят.

Седем от десет сърдечни ареста се случват на обществени места, но по-малко от 20% от гражданите оказват първа помощ, тъй като не са обучени за това. По предложение на професор Иво Петров в столичното метро бяха поставени дефибрилатори.

„Най-голямото предизвикателство е, че трябва да се компенсира е дна огромна пропаст между европейската практика и това, което се случва в България. Законопроектът, който подготвихме, вече е внесен в здравната комисия на парламента. Но с приемането на закона няма да свърши работата“.

За да има ранна дефибрилация, на всички обществени места трябва да има инсталирани автоматични външни дефибрилатори, посочи професорът.

Гласовите команди на дефибрилатора водят този, който е решил да помогне. Те идват от изкуствен интелект и не само как да постави лепенките и да извърши електрошока, но и дали прави външния сърдечен масаж правилно. Дефибрилаторите не трябва да останат като едни брошки. Трябва да бъдат използвани от всички институции и хората да бъдат обучавани. Важно е населението да бъде подготвено и да разбере, че не става въпрос за нещо сложно“

България продължава да е на едно от първите места по смъртност от сърдечно-съдови заболявания заради изобилието на рискови фактори, като тютюнопушене, затлъстяване, високи нива на холестерола и стрес, обясни още проф. Иво Петров.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *