Представиха съвременни начини на лечение на кардиологични проблеми пред здравни медиатори

Водещите български кардиолози – доц. Васил Велчев и доц. Васил Трайков изнесоха онлайн лекция пред 17 здравни медиатори от София и Софийска област. Обучението е второ по рода си и е част от пилотен проект на български кадиолози и Националната мрежа на здравните медиатори. Семинарът е посветен на най-често срещаните кардиологични проблеми и съвременните начини на лечение. А внезапната сърдечна смърт и иновативните начини на лечение на предсърдно мъждене бяха основните теми, засегнати по време на обучението.

Аритмията или нарушеният сърдечен ритъм е най-често срещаната причина за внезапното спиране на сърцето (внезапна сърдечна смърт). При нарушения на електрическата проводна система на сърцето, (която контролира скоростта и ритъма на съкращение на сърдечния мускул), то може да започне да бие твърде бързо. В повечето случаи подобни аритмии са кратки, но някои от тях могат да доведат до сърдечен арест. Внезапната сърдечна смърт често се регистрира при пациенти с кардиологични проблеми, но има случаи, при които тя може да се прояви и при хора без никакви индикации. Статистиката сочи, че мъжете са по-застрашени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва при 6,68 на 100 000 души годишно, докато при жените честотата е 1,40 на 100 000.

„Единственият начин, по който може да се помогне на човек със сърдечен арест е чрез дефибрилация. Първите няколко минути са от ключово значение и трябва да се действа мигновено. Това може да стане с външен дефибрилатор, ако наблизо има такъв, или чрез имплантируемо устройство, което се поставя в тялото на пациента. То следи ритъма на сърцето и се намесва, когато се появи проблем. Ако знаем, че човек е болен и има риск да получи сърдечен арест, тогава може да имплатнираме този тип дефибрилатор. Той буквално е в състояние да спаси живота на пациента. Съветът ми към всички, преживели масивен инфаркт, след няколко месеца да посетят своя кардиолог, който да оцени състоянието на сърцето и има ли риск от внезапна сърдечна смърт. Ако това е така, трябва да се действа навреме“, каза доц. Васил Велчев.

Доц. Васил Трайков представи пред здравните медиатори катетарната аблация – един от най-съвременните начини за справяне с предсърдното мъждене (най-често срещаната аритмия, чиято основен симптом е неритмичният пулс).

„Нараства броят на пациенти с предсърдно мъждене, а то е една от основните причини за инсулта. В повечето случаи проблемът се лекува медикаментозно, но при определени пациенти прилагаме т.нар. катетарната аблация. Това е процедура, при която под ренгенов контрол се вкарва катетър в сърцето и това ни помога да намерим и елиминираме огнищата, които пораждат и поддържат аритмията. Има няколко начина, по които се случва това – точка по точка с катетър с радиофреквентна енергия, който нагрява тъканта или с криобалон, който я замразява. Важно е да се знае, че тази методика съществува и това е начин, по който може да се справим с предсърдното мъждене, което може да причини инсулт или да доведе до сърдечна недостатъчност“, обясни доц. Васил Трайков.

Според здравните медиатори липсата на достатъчно информация и начините на третиране на кардиологичните проблеми е честа спънка в работата им на терен. Повечето хора, с които рядко посещават личния си лекар и търсят помощ, едва, когато стане прекалено късно, споделят медиаторите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *