Предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене е нарушена сърдечна дейност и често ускорен сърдечен ритъм. В много от случаите то може да увеличи риска от инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност и др.

При предсърдно мъждене настъпва хаотична електрична стимулация на предсърдията, израз на която е и некоординираното съкращение на отделните мускулни фибрили и в крайна сметка – невъзможност за качествено съкращение на цялото предсърдие, а само трептене и то с много висока честота от порядъка на над 500 съкращения в минута . Това обаче не се отразява на камерите, тъй като проводната система филтрира тези електрични стимули. Все пак те започват да се съкращават нерегулярно и с честота по-висока от обичайната.

Предсърдното мъждене много често няма никаква клинична изява и хората изобщо не знаят за наличието му. Симптоми, които то все пак може да провокира, са сърцебиене, прескачания, както и слабост, безсилие до колабиране, болка в гърдите, задух във връзка със сърдечна недостатъчност, объркване.То може да бъде новооткрито, пароксизмално (за по-малко от една седмица), персистиращо (за повече от 7 дни) или хорнично, постоянно или рецидивиращо.

Състоянието може да бъде временно или постоянно – епизоди на предсърдно мъждене могат да се появяват и да изчезнат или да се развие предсърдно мъждене, което не отшумява и изисква лечение. Въпреки, че самото предсърдно мъждене обикновено не е животозастрашаващо, това е сериозно медицинско състояние. Най-често се среща при хора над 65-годишна възраст.

Основна грижа при предсърдното мъждене е рискът от образуване на кръвни съсиреци в предсърдията на сърцето. Тези кръвни съсиреци, образуващи се в сърцето, могат да циркулират до други органи и да доведат до блокиран приток на кръв (исхемия).

Лечението се фокусира върху контролиране на сърдечния ритъм, оценка на риска от инсулт и кървене. Комбинацията от лекарствена терапия, други терапевтични подходи и водене на здравословен начин на живот може да помогне за предотвратяване на усложнения – сърдечна недостатъчност и инсулт.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *