Новини


Експерти призовават за създаване на Национален план за сърдечно-съдово здраве

Експерти в сферата на здравеопазването се обединиха в около идеята да се създаде Национална стратегия за справяне със сърдечно-съдовите заболявания, част от Плана на Европейския алианс за сърдечно-съдово здраве, която да подобри превенцията, диагностиката и лечението в за тази сфера. Това се случи по време на конференция на тема „Обединениe за устойчив сърдечно-съдов план“.

Прочети повече »

Нов метод за лечение на хипертония

Първата в света операция, с помощта на която се лекува хипертония, бе успешно извършена от британски учени.Новият метод за лечение на хипертония може да помогне на милиони хора да се излекуват от повишеното кръвно налягане. За извършване на манипулацията, продължеваща около час, не е нужно пациента да се поставя под наркоза.

Прочети повече »

Проф. Иво Петров с приз за цялостен принос в интервенционалното лечение на клапни заболявания

Проф. д-р Иво Петров получи награда за цялостен принос в интервенционалното лечение на клапни заболявания в България в рамките на седмото издание на международния научен форум Софийски дни на ехокардиографията, който се провежда в столицата от 8 до 10 април

Прочети повече »

Д-р Красимир Джинсов: Хипертонията води до сърдечна недостатъчност

– Сърдечната недостатъчност се приема за крайна фаза на много сърдечни заболявания. Тя не е отделно заболяване, а синдром, който включва симптоми на отслабена функция на сърцето, като  лесна уморяемост, задух, отоци по краката.

Прочети повече »

Рискът от Паркинсон се понижава след инфаркт?!

Хората, които са прекарали инфаркт, са изложени на повишен риск от исхемичен инсулт или съдова деменция. Въпреки това, при тях има по-малка вероятност от разивитие болестта на Паркинсон, както показват изследвания, публикувани в Journal of the American Heart Association.

Прочети повече »

В 7 града в страната измерват сърдечносъдовия риск на всеки желаещ

През целия месец април т.г. в седем града на страната – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Хасково и Благоевград, желаещите да определят своя сърдечносъдов риск могат да го направят в 50 аптеки. Обучени специалисти ще определят риска чрез специален тест, който ще показва доколко хората са  застрашени от сърдечносъдов инцидент.

Прочети повече »

Нашата мисия – да намалим броя на болните от сърдечно-съдови заболявания

Транспортираха 33-годишна жена от Украйна до София, за да й трансплантират изкуствено сърце. В сложните и спешни действия са участвали медици от Одеса и софийската болница „Света Екатерина“.

Прочети повече »