Новини


Преболедувалите ковид с висок холестерол!

Във вторник, 14 март, генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус направи обнадеждаващо изявление. Тази година пандемията от COVID-19 ще бъде обявена за приключила, каза ръководителят на СЗО. Припомняме, че няколко дни по-рано, на 11 март, се навършиха точно три години от официалния старт на глобалната атака на коронавируса.

Прочети повече »
д-р Росен Калпачки

Доц. д-р Росен Калпачки: България е рекордьор и по смъртност, но и по заболеваемост от инсулти

България е рекордьор и по смъртност, но и по заболеваемост от инсулти. И ако за смъртността започваме първо да виним здравеопазването и нивото на медицината, за заболеваемостта доста сериозен дял има самият човек. Това каза ръководителят на Клиниката по неврология в Университетската болница „Света Анна“ доц. д-р Росен Калпачки в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите му българската нация е по-податлива на сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите европейски страни.

Прочети повече »
Профилактични прегледи

Скрининговите прегледи от кардиолози и съдови хирурзи от МЕДИКА продължават и през месец март

Скрининговите прегледи от кардиолози и съдови хирурзи от Лечебни заведения „МЕДИКА“ продължава и на 11-ти март 2023 г. /събота/. За да се възползват от тях пациентите не е необходимо да носят направление за специалист. Нужно е само предварително записване на час на тел.: 082 830 230, който ще бъде на разположение за целта в работните дни от 8:00 до 18:00 часа.

Прочети повече »

Евростат: Сърдечносъдовите и онкологичните заболявания са били по-смъртоносни от COVID-19

Сърдечносъдовите и онкологичните заболявания са взели поотделно повече жертви, отколкото COVID-19 в пика си през 2020 година. Това показва изследване на Евростат. А нашата страна е била с най-висока смъртност в ЕС.

В ЕС България е страната с най-висок дял на смъртни случаи, дължащи се на сърдечносъдови заболявания – 61% от всички починали. Следват Румъния и Латвия, а на последно място е Франция.

Прочети повече »
Кремена Калинова

Д-р Кремена Калинова е новият регионален мениджър на Медтроник за България

Д-р Кремена Калинова е новият регионален мениджър на Медтроник за България, съобщиха от технологичната компания, специализирана в медицински изделия. Тя ще развива търговските и стратегически политики на Медтроник пред обществото, институциите и партньорите.    Новият регионален директор д-р Калинова има над 20-годишен опит във фармацевтичната индустрия, работила е в няколко иновативни мултинационални  компании, където е заемала различни позиции.    „

Прочети повече »

Д-р Николай Серафимов: През зимата пациентите с хипертония трябва редовно да мерят кръвното си

За пациентите с артериална хипертония зимният сезон може да се окаже критичен. Причината затова е рязкото покачване на артериалното налягане – по-труден контрол на кръвното налягане и по-чести хипертонични кризи, което се дължи на намалена физическа активност и повишената консумация на по-мазна и калорична и солена храна, и алкохол.

Прочети повече »

ЛЕКАРИ И ДЕПУТАТИ: НУЖНИ СА АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА

Последствията за здравето от влошеното качество на въздуха, актуални данни за замърсяването му и влиянието на проблема върху средата на живот и здравето на българите, бяха обсъдени днес на кръгла маса на тема „Чист въздух за здраве“ в Народното събрание. Форумът се проведе под патронажа на Комисията по здравеопазването и по инициатива на Сдружение „Въздух за здраве“ и лекарската мрежа към него.

Прочети повече »

Успешно имплантираха изкуствено сърце по НЗОК на млад мъж в УМБАЛ „Чирков“

Екипът на проф. д-р Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ “Чирков” имплантира успешно изкуствено сърце на 35 годишен мъж с тежко сърдечно заболяване. Пациентът е приет в лечебното заведение, след като е компенсиран до степен на изписване от друга болница.

Прочети повече »

Кой симптом се проявява при 40% от жените месец преди инфаркт?

Проучванията, доказващи наличието на различните симптоми на инфаркт при двата пола, са широко оспорвани през последните години. Но въпреки това хипотезата за нетипични симптоми при жените надделява. Сърдечният удар, известен с медицинския термин инфаркт на миокарда, възниква, когато кръвоснабдяването на сърцето внезапно бъде прекъснато поради запушване.

Прочети повече »