Доц. Кирил Карамфилов: До 50 мл. концентрат на ден ни пазят от атеросклероза

Доц. Карамфилов, с какви оплаквания най-често се обръщат пациентите към своя лекар?
Когато човек е с по-ниско от обичайното за него кръвно налягане, обикновено изпитва чувство на силна слабост, вижда черни кръгове пред очите и се оплаква от общо неразположение. Но това е състояние, което много бързо се коригира с две-три чаши вода. Буквално за 15-20 мин. след като се рехидратира, човек започва да се чувстват по-добре. Това е така, защото при падане на кръвното налягане, циркулацията на кръв става неадекватна и не може да захрани всички органи и системи с кислород. Първи на това реагира мозъкът заради не доброто оросяване, на което се дължат и гореописаните симптоми на слабост.
По какво обаче общото неразположение се различава от симптомите, които издават по-сериозен сърдечен проблем, когато задължителто трябва да се обърнем към лекар?
По-сериозните проблеми, произтичащи от нарушения в сърдечно-съдовата система, са свързани със силен задух, болка и продължително неразположение. Ако симптомите зачестят, станат по-силни като интензитет, физическите усилия, които провокират тези оплаквания, намалеят – т.е. намалява се функционалния капацитет на организма, това е сигурен белег, че има проблем, който трябва да се изясни. Не е задължително да бъде нещо сериозно, но въпреки това съветваме пациентите да потърсят консултация със специалист.
Голяма част от хората със сърдечно-съдови заболявания спазват строга диета, но все пак за кои храни трябва да забравят?
По принцип пациентите със сърдечни проблеми е добре да се пазят от високото съдържание на холестерол и триглицериди в храните, защото те се отлагат по съдовете и образуват атероматозните плаки. В този смисъл тлъстите меса, пълномаслените млека, по-мазните сирена, пържените храни и газираните напитки е хубаво да се избягват. Препоръчваме да се консумират повече плодове и зеленчуци, защото съдържат електролити, които са важни за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, както и фибри, които не позволяват на холестерола и триглицеридите да се резорбират.
Това ли е рецептата и за профилактика на здравото сърце, с която може да се забави появата на сърдечно-съдови заболявния?
Ако има рецепта, тя е на Европейското кардиологично дружество, което обобщава препоръките в идеята за здравословен начин на живот. Става въпрос за цялостна промяна в стила ни на живот – свързано е с минимум 4-5 км. движение на ден, подходящ хранителен режим, алкохол в умерени количества, спиране на пушенето и то за по-продължителен период от време. Редица изследвания показват, че спазването на тези предписания води до значително подобряване във функционирането на сърдечно-съдовата система.
Известно е, че възрастните са по-рисковия контингент по отношение на сърдечните заболявания, но младите също не са застраховани. За какво най-много трябва да внимават те?
Острите епизоди при младите хора всъщност са много по-сериозни, отколкото при възрастните, защото те имат предшестващи кризи и симптоми, които водят до известна адаптация към състоянието. При младите обаче няма такава адаптация и един инфаркт може да е много по-тежък и да доведе до допълнителни ритъмни смущения. По принцип в риск са всички, които са с високо кръвно налягане, диабет, фамилна предразположеност, стресов начин на живот в комбинация с тютюнопушене и малко сън.
Какво би могло да причини инфаркт на един млад и здрав организъм?
Инфарктът като цяло представлява остро запушване на съд, който кръвоснабдява сърдечния мускул, в резултат на което този мускул загива и се замества от съединителна тъкан, която няма свойството да се съкръщава, т.е. не е функционално активна. При възрастните хора генезата на инфаркта е свързана с постепенно нарастване на атероматозните плаки по съдовете до напълното им запушване. При по-младите обаче се надблюдава друг тип инфаркт – при тях натрупаните нискостепенни плаки имат свойството лесно да се разкъсват и да образуват рани по повърхността на съда. По ръбовете на тези рани се натрупват тромбоцити, които много бързо могат да образуват тромби и така да предизвикат запушване на съда. Възпалението на съдовете е много сериозен провокиращ момент за инфаркт при младите хора и през последните години много се акцентира върху пушенето, защото то е допълнителен стимул за подобни възпаления и съответно увеличава многократно риска от инфаркт сред по-младите.
А каква е ролята на спиртните напитки при младежите?
Счита се, че 50 мл. концентрат или две чаши вино на ден имат профилактичен ефект по отношение на прогресирането на атеросклерозата, т.е. в минимални количества алкохолът е полезен. Проблемът е, че твърде рядко се ограничаваме до тези минимални количества, особено когато хората търсят прохлада и в напитките. Прекаляването е опасно, защото алкохолът също е вазодилататор, понижава кръвното налягане и може да доведе не само до сърдечно-съдови, но и до мозъчно-съдови заболявания. Особено в съчетание с високите температури навън и по-ниския прием на течности.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *