Д-р Танер Шахин: Само 10% от пациентите с гръдна болка са с инфаркт

Оказва се, че не всяка болка в областта на гърдите е сърдечна, затова е важно да научим разликите между сърдечна и гръдна болка, както и връзката на гръдната болка със сърдечно заболяване. Разговаряме с д-р Танер Шахин.

Д-р Шахин, защо е важно да се научим да различаваме сърдечната от гръдната болка?

Защото това неразбиране обърква не само пациенти, но и практикуващи лекари. Важно е хората да научат разликата между гръдната и сърдечната болка, за да стане ясно, че не всяка болка в областта на гърдите е сърдечна. За целта ще навляза малко и в дълбочина, за да предоставя максимално полезна, но и обучителна информация разбираемо и достъпно. Продължавам по същество, като искам да отбележа, че ще засегна също така връзката на болката в гърдите със сърцето и другите органи в гръдния кош. Знаете ли, че сред пациентите, които посещават спешните отделения, само около 10% от тези с гръдна болка се оказват на практика с инфаркт.

Каква тогава е причината останалите 90% да посетят Спешното с тревогата, че развиват инфаркт?

За да мога да отговоря на този въпрос, ще ви запозная накратко с анатомията на гръдния кош. Гръдната кухина съдържа изключително важни органи: сърцето, белите дробове, хранопровода и немалка част от аортата. А външната част на гръдната кухина е оградена от кости, мускули, нервни окончания, сухожилия и връзки.
Тук е мястото да изясня, че долната част на гръдната кухина се разделя от коремната кухина чрез един голям мускул, наречен диафрагма. Основното действие на този мускул е да участва в процеса на дишане. Болката в гръдната кухина може да бъде сложно взаимодействие на част от тези структури, които изброих, но е възможно и да е израз на заболяване на точно определена структура или орган.

Например?

Например плевритната гръдна болка, която е следствие на заболяване на ципата, която покрива белите дробове и ги закрепва за вътрешната част на гръдния кош, е свързана с белодробни болести и се влошава при вдишване и при кашлица. От друга страна, перикардната болка също може да има сходна характеристика и много неприятно усещане. Перикардът е торбичката, в която се намира сърцето и в някои случаи точно тя може да се възпали вследствие на различни причинители, най-често вирусни.
От инсулт и инфаркт предпазват 3 продукта
Междувременно болестите на хранопровода (езофагит например) може да имитират сърдечната болка, но често те са свързани с прием на храна и понякога с позицията на тялото. Скелетът на гръдния кош е изграден от 12 двойки ребра, гръдната кост и гръбначния стълб. Той от своя страна съхранява във вътрешния си канал гръбначния мозък, от който произхождат множество нервни окончания, които стигат до всички органи и структури на тялото.

А на какво в най-голяма степен се дължат болките в областта на гърдите?

Огромна част от болките в гърдите, а и не само, се дължат основно на притискане или възпаления на тези нервни окончания, както и на различни части от скелетно-мускулната система: например възпалени връзки, сухожилия и т.н. Относно сърдечната болка (т.нар. ангина пекторис на медицински език), изключително важно е да разберем как се кръвоснабдява сърцето. А то основно се кръвоснабдява от три коронарни артерии.
Ангина-пекторис се дължи предимно на миокардна исхемия, т.е., състояние, при което сърдечният мускул не получава достатъчно кислород, обикновено поради атеросклеротично сърдечно заболяване. Ние с вас сме коментирали атеросклерозата и инфаркта, а сега искам да разясня, че има два вида стенокардия – стабилна и нестабилна. Всяка от тях има различни характеристики и последици.

Кой от тези два вида стенокардия е по-опасен?

Стабилната стенокардия възниква предсказуемо при някакви усилия: физическо усилие като тичане, движение, вдигане на тежки предмети, т.е., като цяло някакво физическо усилие, даже понякога излизане на студено или психо-емоционален стрес. Всички тези усилия причиняват с един и същ интензитет гръдна болка – може да е тежест или стягане в гърдите, понякога съпроводени от задух. Но тези оплаквания отшумяват след почивка или след прием на нитроглицерин.
Докато нестабилната стенокардия, която е спешно и остро състояние, може да възникне неочаквано, да продължи по-дълго и да се влошава. Разликата между двете състояния най-общо е отсъствието на запушен съд при стабилната ангина пекторис и частично или напълно запушен съд при нестабилната ангина пекторис. Нестабилната по принцип се разделя на три основни вида, но това са детайли, които са приоритет на нас, специалистите.

По какъв начин вие, специалистите, разграничавате гръдната от сърдечната болка?

Разграничаването на гръдната от сърдечната болка е сложна задача и не е въпрос само на симптоми, но и на диагностични техники и внимателен и щателен преглед на пациента. Когато имаме пациент със съмнение за сърдечна болка, т.е., за ангина пекторис, задължително провеждаме ЕКГ и много често ехокардиография, комбинирани, естествено, и с лабораторни изследвания. Ако пациентът е стабилен, може да проведем и работна проба на пътека или стрес ехокардиография с цел да натоварим сърцето и да видим как работи в условия на натоварване.
По този начин можем да открием белези за нарушено кръвоснабдяване на сърцето. За разлика от това пък гръдната болка по несърдечни причини може да изисква изследване като рентгенова снимка на гръдния кош или фиброгастроскопия в зависимост от предполагаемия произход. Видът, качеството и влиянието на болката от различни фактори също е показателно.
Харвардски учени: Ежедневната консумация на тази храна предпазва от фатален инфаркт
Сърдечната болка често се описва като усещане за натиск, болезненост или притискане в областта на гърдите, които се получават или в покой, или при физически усилия, съпроводени от задух и т.н. Докато несърдечната болка може да варира в широки граници – от пронизваща, през пробождаща, до парене, като често няма никаква връзка с натоварване и може да се влияе от положението на тялото, от хранене, пиене на течности и т.н. Разбирането и разясняването на рисковите фактори и епидемиологията в такива случаи е от ключово значение.
Сърдечната болка е по-честа при мъже, при по-възрастни хора, при пушачи и пациенти с хипертония, диабет или висок холестерол. Докато някои форми на гръдна болка, като мускулно-скелетната например, са по-разпространени при по-млади хора и може да са свързани с определена позиция на тялото или нараняване. Нерядко това са пациентите с паник-атаки, които често усещат гръдна болка, която много имитира сърдечната, но един опитен лекар лесно ще направи разлика между двете състояния.

Какво трябва да знаем за профилактиката и на сърдечната, и на несърдечната болка в гърдите?

Профилактиката, естествено, е многостранна. При сърдечната болка става дума за контрол на множество фактори: понижаване стойностите на холестерола; спиране на тютюнопушенето; следене на артериалното налягане. Естествено, правилна диета като най-подходящата, тъй като е потвърдено от множество проучвания, е средиземноморската диета. И не на последно място – управление и на стреса, т.е., по някакъв начин да откриете вашия си начин за овладяване на стреса. Естествено, тук не влизат приемът на алкохол, цигари и т.н.
Нерядко се прибягва и до лекарства, за да не се губи време и да се избегне по-сериозен инцидент като инфаркт на миокарда. Ако случаят е по-сериозен, освен лекарства може да се наложи имплантиране на стентове или байпас-хирургия. За гръдната болка от несърдечен характер превенцията, както и лечението варират: от управление на киселинния рефлукс с диетични промени, до практикуване на правилна поза за предотвратяване на мускулно-скелетните проблеми, физиотерапия и лечение на основното заболяване. Много е важно да се открие коя е точно причината за гръдната болка и активно да се лекува.

Визитка
Д-р Танер Шахин е специалист по кардиология, автор на видеоканал с полезна образователна информация, поднесена достъпно. Д-р Шахин извършва диагностика и лечение на сърдечносъдови заболявания: артериална хипертония, хронични коронарни синдроми, хронична сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения, кардиомиопатия и дислипидемия. Работи в МЦ по сърдечносъдови заболявания в София и УМБАЛ “Токуда”. Член е на Дружеството на кардиолозите в България, на БЛС и Българското дружество по интервенционална кардиология. Участва в национални и международни конгреси по кардиология.

Източник: zdrave.to

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *