Българите доплащат между 1800 и 8000 лева за имплантируем сърдечен дефибрилатор

Между 1800 и 8000 лева трябва да доплащат пациентите, нуждаещи се от имплантируем кардиовертер дефибрилатор – устройство, което предотвратява внезапна сърдечна смърт (ВСС). Това стана ясно по време на онлайн семинар за журналисти на тема „Превенция на внезапната сърдечна смърт“ с организатор и лектор д-р Красимир Джинсов, кардиолог, електрофизиолог и експерт по кардиостимулация в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

„В момента Националната здравноосигурителна каса не заплаща пълната сума за закупуването на устройството, а само част от нея – 8500 лв. Но цената е доста по-висока и така нуждаещите се пациенти трябва да доплащат, за да получат устройство, което буквално може да спаси живота им“, каза доктор Джинсов.

През 2020 г. в България са поставени едва 179 такива устройства, което прави около 25 дефибрилатора на 1 000 000 население. За сравнение в Европа сe имплантират повече от 150 на милион население, а в Германия над 300 на милион.

„България сериозно изостава в имплантирането на устройства, които предотвратяват внезапна сърдечна смърт и една от причините за това е необходимото доплащане от страна на пациентите“, допълни доктор Джинсов.

Кардиовертер дефибрилаторът е специално устройство, което се поставя в тялото на пациента, и при възникване на животозастрашаващи аритмии изпраща електрически импулси към сърцето, които прекъсват аритмията и така му спасява живота.

Имплантируемият кардиовертер дефибрилатор може да остане в човешкото тяло до 10 години като през това време работи със специална батерия. След този период устройството може да се замени с ново.

„Превенцията на внезапната сърдечна смърт е свързана с идентифицирането на хората с висок риск – както тези с известно вече заболяване, така и тези, които са привидно здрави. При първите съвременното лечение и стриктното наблюдение са от ключово значение за предотвратяване на такива инциденти. За да предпазим останалата част от популацията, трябва да се фокусираме върху превенцията на рисковите фактори като наднормено тегло, артериална хипертония, тютюнопушене“, каза доктор Джинсов и допълни: „Най-добрата стратегия за предотвратяване на внезапна сърдечна смърт при високорисковите пациенти е имплантирането на кардиовертер дефибрилатор в съчетание с приема на медикаменти“.

Внезапната сърдена смърт е неочаквано, нетравматично фатално събитие, което настъпва до 1 час от началото на симптоматиката. Тя може да покоси, както човек със сърдечносъдово заболяване, така и такъв, при когото няма индикации за сърдечен проблем. Мъжете са по-застрашени от внезапна сърдечна смърт. Тя настъпва при 6.68 на 100 000 души годишно, докато при жените честотата е 1.40 на 100 000.

Сърдечносъдовите заболявания са отговорни за около 17 млн. смъртни случаи всяка година в световен мащаб, а 25% от тях са резултат от ВСС.

Сред основните рискови фактори за ВСС са високо кръвно налягане и висок холестерол, затлъстяване, диабет, тютюнопушене, заседнал начин на живот и фамилна анамнеза за коронарна болест на сърцето.

При пациенти, които вече са диагностицирани със сърдечен проблем, с най-голям риск са тези с коронарна болест на сърцето и преживян миокарден инфаркт. При тях кардиовертер дефибрилаторът може да намали риска от смърт с повече от 50% спрямо медикаментозната терапия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *