Автоимунните заболявания увеличават риска от сърдечносъдова патология

Около 10% от населението в региони с висок доход като Европа и Съединените щати е диагностицирано с едно или повече автоимунни заболявания. Това са хората, страдащи от ревматоиден артрит, псориазис, множествена склероза, лупус еритематозус и диабет тип I. 

По-ранни изследвания водят до научно-медицинската хипотеза, че има връзка между някои от тези разстройства и по-високия риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. 

От друга страна, тези проучвания често разглеждат твърде малка група клинични случаи и така се ограничават до определени автоимунни или сърдечносъдови заболявания. 

Необходимо е да се извлекат повече убедителни доказателства за необходимостта от превенция на сърдечносъдови заболявания при пациенти, страдащи от автоимунни заболявания, поради потенциалния им по-висок риск от развитие.

На годишния конгрес на Европейското дружество по кардиология, който тази година се проведе в Барселона, международен изследователски екип, ръководен от Католическия университет в Лювен, Белгия, представи резултатите от задълбочено епидемиологично проучване на възможните връзки между 19 от най-често срещаните автоимунни и сърдечносъдови заболявания. 

Резултатите от проучването показват, че пациентите с установено автоимунно заболяване имат значително по-висок риск от развитие на сърдечносъдово заболяване, отколкото хората, които са здрави. Става дума за между 1,4 и 3,6 пъти по-висок риск в зависимост от автоимунното състояние. 

Той е сравним с този на диабет тип 2 – добре известен рисков фактор за потенциално развитие на сърдечносъдови заболявания. Изследването показва за първи път, че сърдечносъдовите рискове засягат автоимунните заболявания като група от заболявания, а не избрани заболявания поотделно.

Изследователите в проучването обясняват, че групата от 19 автоимунни заболявания, които са изследвали, представлява около 6% от сърдечносъдовите събития. Важно е, че повишеният сърдечносъдов риск е видим в целия спектър на сърдечносъдови заболявания (извън коронарната болест на сърцето).

Става дума за сърдечни заболявания, свързани с инфекции, сърдечни възпаления, както и тромбоемболични и дегенеративни сърдечни заболявания. Тези данни предполагат, че последиците от автоимунитета върху сърдечносъдовото здраве вероятно могат да бъдат много по-големи, отколкото научната общност е твърдяла преди.

Освен това, повишеният риск не се обяснява с традиционни сърдечносъдови рискови фактори като възраст, пол, социално-икономически статус, кръвно налягане, индекс на телесна маса, тютюнопушене, холестерол и диабет тип 2. 

Забележителното е, че повишеният риск е особено висок при пациенти с автоимунни заболявания под 55 години и предполага, че автоимунното заболяване е предпоставка за развитие на преждевременно сърдечносъдово заболяване, което има негативния „потенциал“ да доведе до увреждане на все още младия организъм.

Референции:
Autoimmune disorders increase risk of cardiovascular disease. (August 26th, 2022). KU Leuven – https://nieuws.kuleuven.be/en/content/2022/autoimmune-disorders-increase-risk-cardiovascular-disease
Прочети още на: Автоимунните заболявания увеличават риска от сърдечносъдова патология | Puls.bg – https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/avtoimunnite-zaboliavaniia-uvelichavat-riska-ot-srdechnosdova-patologiia-n-45727

Източник: puls.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *