6-има български кардиолози взеха успешно Европейския изпит по кардиология

Те бяха наградени на специална церемония, организирана от Дружеството на кардиолозите в България

Шестима български кардиолози преминаха успешно Европейския изпит по кардиология, който се проведе през юни, съобщиха от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Той се провежда от Европейското дружество по кардиология (ESC), а България е пълноправен участник в инициативата от 2021 г.

Председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Васил Трайков обяви на специалната церемония, оргазирана от ДКБ, че големият им успех е безспорен, като допълни: „За да се реализира този успех за българската кардиология трябва на първо място да благодарим на тримата ментори на процеса – проф. Асен Гудев, проф. Кирил Карамфилов и проф. Николай Рунев“.

Проф. Гудев – бивш председател на ДКБ подчерта, че справяйки се с този изключително труден изпит, те са поставили България на картата на Европа. Бъдещият председател на съсловието – проф. Карамфилов допълни, че вече има доказателство, че българската кардиология е неделима и важна част от европейската. Проф. Рунев от своя страна сподели опит на свой колега от Швейцария, който си е взел три месеца отпуск, за да се яви успешно на европейския изпит.

Ето и имената на кардиолозите, преминали успешно европейският изпит по Кардиология: д-р Ния Милева от СБАЛК „Медика Кор“ – Русе, д-р Слави Яков от УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ“, д-р Себастиан Ранчев от УМБАЛ “Александровска”, д-р Николай Поройлиев от УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ“, д-р Стоян Стефанов от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ („Св. Екатерина“ и д-р Кирил Джоманов от УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Всички са се представили отлично, като резултатите им са над валидираната от борда на EECC оценка за преминаване – 62 правилни отговора от 120 въпроса, обясниха от ДКБ и допълниха, че се гордеят с постигнатото и поздравяват колегите си. Това е част от инициативата на дружеството за стимулиране на младите български кардиолози и специализанти по кардиология да се присъединят към голямата група от европейски кардиолози чрез успешно преминаване на европейския изпит на ESC. Изпитът обхваща различни области от кардиологията и се базира на клинични случаи. Провежда се онлайн в рамките на 3 часа.

Европейското кардиологично дружество организира и провежда изпит за Европейска диплома по кардиология от 2018 г. До 2020 г. България е била със статут на „наблюдател”.

Доц. Трайков обяви наградата за отличилите се – ДКБ ще поеме участието на всеки един от лекарите с европейска диплома на международен конгрес по кардиология, като са включени и в програмата за следващото зимно училище и на експертната среща по кардиология, за да споделят опит с колегите си и така да им помогнат да се подготвят за успешно полагане на европейския изпит по кардиология.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *